چرا به گفتار درمانی نیاز است؟
شکل دادن صحیح صدای خاص کلمه است. کودک مبتلا به این اختلال گفتاری، صدای کلمه ای را رها، عوض، تحریف یا اضافه می کند.
برای رفع مشکلات گفتاری می توانید به مرکز گفتار درمانی در شرق تهران مراجعه کنید.
• اختلالات روان بودن گفتار بر جریان، سرعت و ریتم آن تاثیر می گذارند. لکنت و بریده گویی از اختلالات روان بودن گفتار هستند. فردی که دچار لکنت است در بیرون آوردن صدا مشکل دارد و ممکن است گفتار او مسدود یا قطع شود یا بخشی از کل کلمه را تکرار کند. فردی که بریده گو می باشد اغلب سریع صحبت می کند و کلمات را با هم ادغام می نماید.
• اختلال تشدید هنگامی رخ می دهد که انسداد یا بلاک شدن جریان هوای منظم در حفره های بینی یا دهان، ارتعاشات مسئول کیفیت صدا را تغییر دهد. همچنین اگر دریچه ولوفارنکس به درستی بسته نشود این اتفاق رخ می دهد.
• اختلالات رزونانس اغلب با شکاف کام، اختلالات عصبی و لوزه های متورم همراه است.
• فرد مبتلا به اختلال گیرایی در درک و پردازش گفته های دیگران مشکل دارد. این اختلال باعث می شود وقتی شخصی صحبت می کند بی علاقه به نظر برسید، در پیروی از دستورالعمل ها مشکل یا واژگان محدودی داشته باشید. سایر اختلالات زبان، اوتیسم، کم شنوایی و آسیب به سر می توانند موجب اختلال گیرایی زبان شوند.
• اختلال زبان، بیانی مشکل در انتقال یا بیان اطلاعات است. اگر به اختلال بیانی مبتلا هستید در تشکیل جملات دقیق مانند استفاده از زمان فعل صحیح مشکل دارید. این بیماری با اختلالات رشد مانند سندرم داون و کاهش شنوایی همراه است. همچنین می تواند ناشی از ضربه به سر یا یک بیماری پزشکی باشد.
• مشکل در برقراری ارتباط به دلیل آسیب دیدگی در بخشی از مغز که توانایی تفکر شما را کنترل می کند، اختلال شناختی – ارتباطی نامیده می شود. این اختلال می تواند موجب مشکلات حافظه، حل مسئله، مشکل در صحبت کردن یا گوش دادن شود. اختلال شناختی – ارتباطی به دلیل مشکلات بیولوژیکی از جمله رشد غیر طبیعی مغز، برخی شرایط عصبی، آسیب مغزی یا سکته مغزی ایجاد می شود.
• آفازی، یک اختلال ارتباطی اکتسابی است که بر توانایی فرد در صحبت کردن و درک دیگران تاثیر می گذارد. همچنین اغلب بر توانایی خواندن و نوشتن فرد موثر است. سکته مغزی شایع ترین علت بروز آفازی می باشد اگر چه سایر اختلالات مغزی نیز می توانند آن را ایجاد کنند.
• دیس آرتریا، این حالت به دلیل ضعف یا ناتوانی در کنترل عضلات مورد استفاده برای گفتار، با گفتار کند یا نامفهموم مشخص می شود. این بیماری معمولا به دلیل اختلالات سیستم عصبی و مشکلاتی مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS)، سکته مغزی و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) رخ می دهد که باعث فلج صورت یا ضعف گلو و زبان می شود.
گفتار درمانی چگونه انجام می شود؟
در ابتدا گفتار درمانگر یک ارزیابی کلی از فرد انجام می دهد تا بتواند نوع اختلال گفتاری و بهترین شیوه ی درمان آن را تشخیص دهد. روش ها و تکنیک های درمان در کودکان و بزرگسالان با هم متفاوت هستند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
درمان در کودکان بسته به نوع اختلال او در یک گروه یا به صورت فردی انجام می شود. تمرینات گفتار درمانی کودکان به نیاز های کودک، سن و نوع اختلال آن ها بستگی دارد. در حین گفتار درمانی برای کودکان، گفتار درمانگر ممکن است از طریق صحبت و بازی کردن، استفاده از کتاب، تصاویر و اشیا دیگر با او ارتباط برقرار کند تا به عنوان بخشی از مداخله زبانی، رشد زبان را تحریک نماید. همچنین در هنگام بازی متناسب با سن، صداها و هجاهای صحیح را برای کودک در نظر می گیرد تا نحوه تولید صداهای خاص را به کودک آموزش دهد. گفتاردرمانگر، تمرینات خانگی که به کودک و والدین آموزش می دهد تا درمان در خانه هم ادامه پیدا کند.
گفتاردرمانی برای بزرگسالان نیز با یک ارزیابی به منظور تعیین نیازها و انتخاب بهترین روش درمانی برای فرد آغاز می شود. تکنیک هایی که گفتار درمانگر به کار می گیرد به بزرگسالان کمک می کنند تا روابط خود را بهبود داده و مهارت های زبانی و کلامی شان را تقویت کنند. همچنین گفتار درمانی به افرادی که به علت بیماری هایی مانند سرطان دهان یا پارکینسون دچار مشکل در بلع شده اند، کمک می نماید. تمرینات گفتار درمانی بزرگسالان شامل تقویت مهارت های حل مسئله، سازماندهی ذهنی، حافظه و سایر فعالیت های بهبود توانایی های شناختی می شود. تمرینات تنفسی برای تشدید و فعالیت های مخصوص تقویت ماهیچه های دهان از تکنیک های گفتاردرمانی برای بزرگسالان هستند.
برچسب: ،